Nájemní bydlení je zatím ještě modrým oceánem

23. 03. 2021

Bydlení v nájmu je u nás stále nový tržní prostor s ambicí růstu. Připravuje se řada projektů, tvrdí průkopník moderního bydlení Tomáš Kašpar.

Nájemní bydlení, trendy, ceny, a to vše v době covidu. K jednomu ze zásadních témat jsme pozvali průkopníka moderního bydlení, spoluautora nejvýznamnějších nájemních projektů a viceprezidenta Asociace nájemního bydlení Bc. Tomáše Kašpara, MBA.

Co dnes zažívá bydlení v nájmu? Rozvíjí se, nebo propadá?

Daří se mu skvěle! Především tomu modernímu typu. V ideálním případě dobrá lokalita, nový nebo novější byt, plně nebo alespoň částečně zařízený a se službami pronajímatele. Myslím, že i dnes v bydlení platí, ostatně nejen tam, že pokud je něco opravdu dobré, odpracované a třeba trochu odlišné, tak to svoji cenu určitě neztrácí.

Jaký bude další vývoj?

Dnes se každý zajímá o nájemní bydlení. Investor, developer, provozovatel a také klient. Připravuje se řada projektů. Za pět let bude jenom v Praze možná deset novostaveb a časem desítky.

A co to bude znamenat?

Tlak na cenu! Tak je tomu vždy na etablovaném trhu. A to je super zpráva pro nájemce. Široký výběr v různých cenách a k tomu konkurence.

Průzkumy ukazují, že se růst nájemného zastavil už dnes…

Cena bytů do vlastnictví stále roste, protože kam jinam mají lidé investovat. Nájemné zůstává na svém. V Praze je to množstvím bytů v centru, které se proměnily z airbnb na dlouhodobé nájmy. Jde ale jen o krátkodobý vliv. Nemyslím si, že lidé chtějí bydlet v centru, nezaparkují tam, jsou bez možností volnočasových aktivit. Dobrá lokalita je spíše širší centrum, Smíchov nebo Praha 4, a tam je vliv airbnb zanedbatelný.

V parlamentu se začal projednávat zákon o dostupném bydlení. Je to cesta k levnějším cenám?

Hýbou se mnou trochu emoce. Já bych si moc přál, aby se takový zákon opravdu odpracoval, a to nejen v parlamentu a státní správě, ale také s odborníky. Jsem nadšený, že mohu být členem jedné takové pracovní skupiny, ale ta nemá nic společného s návrhy v parlamentu. Ty jsou jen dalšími výkřiky, zřejmě již v rámci předvolební kampaně. Nejdříve bychom měli najít alespoň definici toho, co vlastně je dostupné bydlení a komu má být určené. V Evropě platí takový úzus, že výdaje na bydlení by neměly být vyšší než 40 %, optimálně 30 % z příjmu. To splňujeme. K nějakému radikálnímu snížení tedy nejspíš nedojde. Podle průzkumu si myslíme, že až dvě třetiny lidí mají problém s financemi, avšak podle hodnocení vlastní situace má takový problém jen 20 %. Češi si myslí, že situace v rodinách je podstatně horší, než je ve skutečnosti. Dobře napsaný zákon může pomoci pro určité skupiny nastavit nějaká pravidla, která povedou ke snížení jejich výdajů. Ale opakuji: prosím, udělejme jednou za čas něco pořádně. Pro nájemní trh byla založena Asociace nájemního bydlení, osobně nemám moc důvěry v podobná uskupení, ale tady lidé pracují, až se z nich kouří. Vznikla již tripartita se zástupci nájemníků: výborná platforma, také několik pracovních skupin a i k svému překvapení jsem viděl, co už dnes dělají velcí poskytovatelé pro svoje nájemníky. Problém je, že se nestaví. Zásadním řešením je především vytvořit konkurenci na trhu, a když se nestaví, těžko to může znamenat levnější bydlení.

Ještě k vaší práci. Proč jste se pustil právě do nájemního bydlení?

Je to u nás pořád ještě modrý oceán, kde jste tak trochu sami. Nový tržní prostor s ambicí růstu. To je hodně kreativní práce, dá se v ní odlišit a to mě baví. S projekty dlouhodobého hotelového bydlení jako Albertov rental nebo Luka Living se nám podařilo hnout s celým odvětvím. Kdo to může říci? To je fantazie, nikdy bych si na to netroufl ani pomyslet!

Jste finalistou soutěže Manažer roku. Co je podle vás zásadní, abyste se mohl stát dobrým manažerem?

Kombinace víry ve vlastní schopnosti a současně pokory. Musíte předvést, že jste plně kompetentní autorita v celém procesu, jít příkladem a současně dát spolupracovníkům nefalšovaný pocit, že je věc také trochu jejich, udělají pro vás víc. A bez dobrých kolegů nezmůžete nic. A také pro vás nesmí být nikdy nic nemožné, byť tomu už vůbec nikdo nevěří. Já si cením toho, že se mnou můj tým chodí i po letech do hospody, i když právě teď už jsme dlouho nebyli. Tak doufám, že se brzy dočkáme.

(zdroj: MF Dnes)