Newsletter Asociace nájemního bydlení – červen 2022

25. 07. 2022

Dobrý den,
přinášíme Vám již sedmý newsletter Asociace nájemního bydlení. V tomto čísle se budeme věnovat krizi nájemního bydlení, zaměříme se také na připravovaný zákon o dostupném bydlení a na situaci s ukrajinskými uprchlíky. Kapacity nájemních bytů se rychle naplňují a ceny nájemného stoupají. Uleví připravovaný zákon od ministrů Bartoše a Jurečky alespoň těm nejpotřebnějším?

Manažerské shrnutí

1. Na trhu s nájemním bydlením se očekává obdobná situace jako na trhu s nemovitostmi, protože vysoká poptávka a malá nabídka způsobují postupný růst nájemného. Již v prvním kvartálu letošního roku se celorepublikový meziroční průměrný narůst cen vyšplhal na 9,3 %. Ve velkých městech, jako je Praha, Brno či Ostrava, byl zaznamenán dokonce 18% nárůst.
  2. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš spolu s ministrem sociálních věcí Marianem Jurečkou pracují na zákonu o podpoře v bydlení. Ten by měl být podle Ivana Bartoše hotový do dvou let. Zákon, který ministři spolu s neziskovým sektorem v Senátu představili 7.6. 2022, bude obsahovat několik stěžejních pilířů, které pomohou zvýšit dostupnost bydlení skrze rozšíření bydlení nájemního, soustředí se ale například i na pomoc v bytové nouzi. Ministři ho předloží vládě v příštím roce.
  3. Ministerstvo pro místní rozvoj prodlužuje o tři měsíce program, který pomáhá obcím s rekonstrukcemi bytů primárně určeným pro ukrajinské uprchlíky.

Zájem o nájemní byty neutichá, ceny nájmů reflektují poptávku

Drahé hypotéky, pomalá výstavba a málo nemovitostí na trhu motivuje jinak tradiční kupce – mladé rodiny – k hledání nájemního bydlení. Podle analýzy JRD Group vyplývá, že byt pro vlastní bydlení si nejčastěji kupují lidé ve věku 34 až 44 let, kteří mnohdy mají alespoň jedno dítě. A právě jim se nyní vyhlídky na koupi bytu výrazně zhoršily. V rámci Evropské unie se růst cen vlastní nemovitosti meziročně navýšil o 26 %.

Lze očekávat, že snížená dostupnost volných a cenově přijatelných bytů výrazně zrychlí poptávku po nájemním bydlení, která dosud byla mnohem slabší než v zemích západní Evropy. K rozvoji tohoto trendu navíc přispívají i přísné podmínky na tuzemském hypotečním trhu a zdražování úrokových sazeb úvěrů na bydlení.

Kvůli zvyšování cen nemovitostí stoupá i poptávka po nájemním bydlení. Nabízené byty k pronájmu tak mizí z trhu a nových zatím nepřibývá. To, že se jedná o dlouhodobý trend, naznačují údaje realitních kanceláří, například podle údajů realitky RE/MAX v prvním čtvrtletí letošního roku trh s pronájmy vzrostl až o 20 % ve srovnání s prvním kvartálem roku loňského. Jaké jsou výhledy do budoucnosti? Odborníci se shodují na kontinuálním růstu cen nájemného s předpokladem, že zdražení nájemného bude kopírovat inflaci.

Frekvence přesunů do nájemního bydlení se za poslední rok velmi rychle zvýšila, denně tak asi 600 až 650 domácností do nájmu míří, nebo jej mění za jiný. Zdražování nájemného by ale mohl zpomalit dostatek bytů na trhu. Těch je v Praze i jiných městech stále velmi málo a nestaví se jich tolik, aby uspokojily poptávku. Hlavní město Praha plánuje v budoucnosti pomoci svou developerskou činností, stavěním městských bytů a zároveň chce doplnit pražský bytový fond o osm tisíc nových bytů v hodnotě 25 miliard.

Mezi další velké projekty lze počítat aktivity PSN, která chystá několik projektů určených pro nájemní bydlení. Ty jsou aktuálně ve fázi příprav a developer pracuje na získání všech povolení, aby bylo možné začít s jejich realizací. Jedná se například o renovaci bývalé Městské telefonní ústředny v ulici Fibichova se zhruba 120 byty nebo rekonstrukci tří činžovních domů v Seifertově ulici.

Garance pro pronajímatele, dostupné bydlení a obecní výstavba

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš spolu s ministrem sociálních věcí Marianem Jurečkou pracují na zákonu o dostupném bydlení, jehož cílem je zlepšení dostupnosti, rozšíření nájemního bydlení i pomoc v bytové nouzi. Podle Ivana Bartoše bude hotový do dvou let a obsahuje několik pilířů, které mají zvýšit dostupnost bydlení.

Ivan Bartoš uvedl, že nově připravovaná norma má shodu mezi kraji, obcemi i neziskovými organizacemi. Neziskové organizace věří, že větší důraz na prevenci zajistí, aby se v budoucnu do bytové nouze dostalo co nejméně lidí. Jedním z hlavních pilířů nové normy by pak měl být systém garancí pro pronajímatele bytů. Stát by se totiž ohroženým skupinám obyvatel mohl v budoucnu také zaručit za placení nájemného.

Iva Kuchyňková z iniciativy Za bydlení předala ministrům koncept návrhu řešení, který počítá s kontaktními místy na obecních úřadech pro lidi v bytové nouzi a možností speciální dávky na zaplacení kauce na nájemné. Návrh má rovněž vytvořit systém garantovaného bydlení, díky kterému se obce ani soukromí majitelé bytů nebudou muset bát, že by jim někdo včas neplatil nájem nebo byty ničil.

V Česku je podle statistik zhruba 4,5 milionu domácností a podle Kuchyňkové potřebuje podporu na bydlení až 1,5 milionu lidí. Podle loňské analýzy iniciativy Za bydlení mělo problémy s bydlením až 600 tisíc domácností. Z toho až 350 tisíc vydávalo za byt přes dvě pětiny svého příjmu. Podle Mariana Jurečky smysl normy tkví v zajištění bydlení nízkopříjmovým obyvatelům, kterým hrozí, že by mohli o bydlení přijít. Cílem je, aby lidé měli střechu nad hlavou.

Ivan Bartoš chce stimulovat nabídkovou stranu bydlení výstavbou obecních bytů, dotacemi pro programy sociálního bydlení či podpořením programů pro sociální bydlení.

Byty opravené pro ukrajinské uprchlíky zůstanou obcím i po jejich odchodu

Pomyslnou náplastí na krizi bydlení mohou být obecní byty zrekonstruované ve spojitosti s válkou na Ukrajině. Ty by podle nové vyhlášky měly zůstat obcím k dispozici i po válce.

Jedná se o nyní neobyvatelné objekty, které projdou opravou díky dotaci z peněz Ministerstva pro místní rozvoj. Nyní budou tyto objekty sloužit pro střednědobé ubytování uprchlíků. Rekonstrukce za pomoci peněz ministerstva musí být prováděny v půdorysech stávajících objektů. Pozitivním aspektem je, že k snadné získání dotace bude stačit čestné prohlášení, že je věc řešena se stavebním úřadem.

Žádosti je možné podávat až do 31. srpna 2022, přičemž poslední možný termín pro předložení dokladů k čerpání dotace je 31. prosinec 2022. Náklady je možné uplatňovat zpětně, ode dne, kdy Ruská federace napadla Ukrajinu. Nejzazší termín ukončení realizace akce je 28. února 2023.

Nový development v Brně. Velká část nových bytů bude družstevních

Město Brno ve spolupráci se společností IMOS plánují výstavbu až dvou tisíc bytů v lokalitě na Kaménkách. Jedná se o první projekt družstevního bydlení z plánované řady projektů. Na Kaménkách
vznikne až 600 družstevních bytů z plánovaných 1 400.

„Podle studie, kterou jsme si nechali zpracovat, by tu mohlo vzniknout až 1 900 bytů. Z toho až 1 200 na městských pozemcích. V této fázi se chystáme k vybudování 600 družstevních bytů,“ uvedla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS). Část pozemků patří firmě IMOS, která hodlá spolupracovat s městem Brno na projektu.

Náměstek primátorky Jiří Oliva (ČSSD): „Vzniknou tam tisíce bytů. Jsem rád, že jsme téměř zdvojnásobili počet družstevních bytů a rozhodli jsme o tom, že 500 bytů zařadíme do programu výstavby dostupného bydlení ve spolupráci se soukromým sektorem.“

Družstevní byty jsou dobrým nástrojem, díky kterému mohou lidé bez hypotéky získat bydlení – peníze splácí přímo družstvu, které bylo založeno spolu s městem, jež hraje určitou garanční roli. Dosažení na družstevní byt má své podmínky – maximální věk podání žádosti je 45 let a žadatelé musí splnit i podmínky příjmu.

Vznik nejvyššího stavebního úřadu odložen nejméně o rok

Obce a města si o rok déle ponechají kompetence stavebních úřadů. Rozhodla o tom poslanecká většina v dolní komoře Parlamentu, díky hlasům vládnoucí koalice. Tento odklad má vládě poskytnout prostor pro věcné připomínkování zákona, zároveň se ale nedotkne velkých infrastrukturních staveb, jako jsou dálnice či železnice – od poloviny příštího roku začne totiž fungovat Specializovaný a odvolací stavební úřad.

Nový stavební zákon Sněmovna schválila loni v létě i přes nesouhlas Senátu, který ho vetoval. Vláda Andreje Babiše si od zákona slibovala rychlejší stavební řízení díky dodržování stanovených lhůt. Zákon by centralizoval obecní a městské stavební úřady pod stát a vytvořil by státní stavební správu.

Vládní úprava zákona ale počítá se zachováním části stavebních úřadů pod obcemi, přičemž projednávání zákona by mělo začít již na podzim. Z dnešních 700 stavebních úřadů by mělo zůstat lehce přes polovinu.

Dělo se v ANB

Zástupci ANB jednali v úterý 7. června na půdě Podvýboru pro bytovou politiku a výstavbu PSP ČR o nové legislativě, cenových mapách, energiích i pravidelných odečtech
29. 6. 2022 jednalo prezidium ANB
Členská schůze ANB schválila zprávu kontrolní komise, Výroční zprávu a účetní závěrku ANB za rok 2021
Asociace nájemního bydlení přijala tři nové členy: Trigema a.s., BTR Consulting s.r.o. a Daramis Management s.r.o.

Zdroje:

Rekordní ceny mění trh. Zájem o nájemní byty poroste, chybět budou ty větší – Deník.cz (denik.cz)

Blíží se nájemní bouře. Nabídka bytů k pronájmu se rychle tenčí a nájemné stoupá (forbes.cz)

Nájmy bytů rostou v Praze nejrychleji v Evropě. Jejich vlastníci většinou končí v daňových rájích, říká Khazalová | DVTV

Prahu sužuje nedostatek nájemních bytů. Chystají se velké projekty | ASB Portal (asb-portal.cz)

Bartoš a Jurečka chtějí dostupnější bydlení, počítají s obecními byty či garancemi pro pronajímatele — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

www.smocr.cz/cs/novinky/a/mmr-prodluzuje-program-na-pomoc-obcim-s-rekonstrukcemi-bytu-o-tri-mesice