Podcast V nájmu: Díl 7 – Digitalizace nájemního vztahu

19. 04. 2024

Ačkoliv se dnes digitalizuje už kde co, do oblasti bydlení zatím digitalizace příliš nepronikala. Smlouvy se podepisovaly na papír a odečty energií a vody se dělaly osobně. Až doteď. Rok 2024 lze označit za zlomový. I nájemní vztah se začíná digitalizovat. Nájemní smlouvy a další dokumenty se začínají podepisovat pomocí BANK ID, odečty tepla a teplé vody se začínají provádět na dálku a nájemce ví každý měsíc, kolik tepla spotřeboval. Co všechno se dá dělat v nájmu na dálku? Jaké se používají systémy? Jak to celé funguje a kolik to pronajímatele stojí? Jak to přijímají nájemci? A kolik papíru a inkoustu se ušetří? Jak tomu celému pomáhá nebo nepomáhá stát? A uvidí se za pár let nájemce a pronajímatel vůbec někdy fyzicky? Průkopníkem digitalizace nájemního vztahu je největší pronajímatel bytů v Česku společnost Heimstaden. V sedmém dílu podcastu V nájmu na otázky k digitalizaci nájemního vztahu odpovídá její generální ředitel, člen prezidia Asociace nájemního bydlení a zároveň prezident Svazu dopravy a průmyslu Jan Rafaj.

Host

Jan Rafaj, generální ředitel společnosti Heimstaden, člen prezidia Asociace nájemního bydlení a prezident Svazu dopravy a průmyslu

Podcast na téma digitalizace nájemního vztahu si můžete poslechnout na následujících platformách: